Velkommen til Holmenbyens pottitkanon side.

Som di sekkert har hørt, smeller det stadig menings  nær sentrum i by'n (holmenby'n). Detta er ei forklaring på fenomenet. Det er rett og slett pottiter som flyr 2-300m!

NB! Pottitkanon er sikkert jamført med våpen i.hht. våpenloven, det er antakelig ikke lov i det heiletatt. Og det du ser på denne siden er aldri gjort, og det anbefales ikke å prøve å gjøre det heller. Det er dritfarli, ulovlig og dumt dumt dumt!!!

Disse bildene er av en prototyp kanon, skjøtet og teipet i flere omganger.

Potetkanon:
Kanonen består av standard rørlegger-deler. De kan kjøpes i din lokale rørleggerbutikk for ca. 500 kroner. "Kammeret" er et 110mm rør ca. 50cm langt. Det er tettet i ene enden med skjøtemuffe og endelokk. I andre enden sitter det skjøtemuffe og overgang til 50mm rør. "Løpet" er ca. 120cm langt, og sitter kun tredd inni overgangen slik at det kan tas ut for hver lading.
Skjøtene sammenføyes med pop-nagler og gaffa-tape. Bruk ekstra mange nagler i bakkant slik at hvis kanonen sprenges, så skjer det foran og ikke bak, der du setter den mot låret ditt (har aldri sett noen har klart å sprenge en kanon ved bruk av kun hårlakk).
Bruk "tette" nagler, ellers står det stikkflammer ut av hullene, og det resulterer i hullete tøy og magasår. Det er greit og teipe skjøtene med solid gaffa (duck) teip også, for å være sikker.
OBS: Bruk seig plastikk i delene dersom du har valget mellom flere typer plast.
Bor et 12-14mm hull i siden på kammeret, ca. på midten eller litt bakenfor midten. Dette hullet brukes til å fylle "krutt" og antenne ladningen.
Man trenger også "kuler" (pottier, tomater, løk, epler osv.) og "krutt" (L'Oreal Paris Elnett Hårspray). Glem andre hårsprayer og andre former for "krutt"! De er enten for dårlige eller for farlige. Fordelen med denne hårlakken er at man kan ikke lade for hardt. Da tenner den rett og slett ikke.

Lading (lade kule video1, lade kule video2, lade krutt video) :
Ta ut "løpet". Dytt pottita (eller hva det måtte være) i ene enden slik at det overflødige blir skrelt vekk. Dytt enden med pottita inn mot "kammeret". Nå er projektilet ladet.
Ta flaska med hårlakk, og spray inn i hullet, så nærme som mulig. Spray i kun 1 sekund ved første forsøk. Dette kan økes til 3-4 sekunder etterhvert som du blir vant. Hvis det ikke smeller, eller at du får en ulmende brann inni kammeret, har du ladet for my hårlakk. 

Avfyring  :
Rett kanonen mot målet, stikk peistenneren mot hullet (behøver ikke inni hullet) og trekk av. OBS, det kommer en  kraftig stikkflammer ut av hullet, så hold hendene unna!

Her er 3 avi-filmer fra prøveskyting. 
OBS, dette er dårlige ladninger. Av en eller annen grunn var kanonen litt slapp denne dagen :-)
Potetkanon1    Potetkanon2    Potetkanon3
Flere filmer kommer etterhvert..

Tips:
- Bruk KUN L'Oeral Paris Elnett hårspray. Vi har prøvd ALL annen hårlakk, og det er kun denne som funker.
- Hold hårlakken loddrett når du sprayer for å få ut gass.
- Hvis ikke prosjektilet sitter tett i løpet, så blir det ikke særlig smell. Går den trangt så blir det skikkelig bra skudd
- Hvis det ikke smeller, IKKE titt inn i hullet etterpå. Det kan være en ulmende brann inni. Ikke legg fra deg kanonen nær brennbart materiale hvis dette skjer. 
- Man kan bruke andre rør-diametere og skyte f.eks. appelsiner. Dette fungerer veldig bra og går like fælt som pottiter.

Prosjektiler:
Foreløpig har vi skutt pottiter, epler, nektariner, tomater, løk, rødløk, mus, biller, stein, rips...

Linker:
Appelsinkanon 1
Appelsinkanon 2

Appelsinkanon 3
(Du kan også søke på www.google.com etter spud gun/spudgun som det heter over dammen. De gutta er gærne! Søk også på www.video.google.com, der finns mange videoer av prøveskytinger)

HUSK: Man får det ikke mer morro enn man lader sjøl!