Arkeologisk funn i Hølmenbyen

Detta funnet er sensasjonelt! For detta bekrefter ryktene som har gått over rikets ryktebørser i fleir hundre år.

Detta får Binders-steinen tæll å bleikne. I påskehælja var det fønni 2 gjenstander I Hølmenby’n. Nei, det er itte gamle hermetikkbokser från Anton Hølmen æller tomflasker frå den illegale nattklubben før Vålertoppen. Detta er mye viktigere en som så, og det er itte mindre enn sensasjonelt at no sånt blir fønni her på vesle Lierfoss.

Det var litt utpå påskeaften. Påsketrafikken gjønnom by’n hadde vøri roli på grunn tå Coronaen. Reddaktørn dro seg tur sofaen, børste tå seg potetgull og tenkte, sker’n gjøre no slag i dag eller itte. Han smaka litt på ordet “itte” og søns det frista no lendi, men så glana’n rundt seg, og på seg sjøl. Han så at ribbefettet hang att rundt midja ennå. Dom sier at redskap sker stå under tak, men det hadde jo vøri interessant å sett denna redskapen etter mange år med kroppslig forfall. Så da var det å ta tak i hageredskapen og svette litt da. Kanskje redskapen sku får se dagens lys igjen.

Etter ei stønn i hagan med sag og rive så blenkne det ti no metall i bakken. Å var det detta var for no? Det så no lendi gammalt ut. Litt rustent var det æv, så kanskje det var deler tå en Mercedes frå 1998? Nei, det ligna itte bildeler i det heiletatt. Detta var no heilt annet. No som ingen har sett på frykteli lenge.

Etter nærmere beskuelse viste det seg att detta kunne væra et arkeologist funn. Og da må en gå rekti fram! Reddaktørn hadde sett et fjernsynsprogram der som hadde fønni gamle ting i bakken. Så da bar det opp i antasjin for å hente tannbørsten, og så innom kjøkkenskuffen for å hente ei teskje. Arkeologisk utgraving krever høg presisjon!

Etter ei stønn med plastikkriva, fingraving me teskje og børsting me tannbørsten, var de to gjenstanda oppe og reingjort.

Nå er di sekkert no lendi spent!

Pilspiss frå arkeologisk utgraving i Hølmenbyn.

Her sker di få høre og se å som vart fønni. Det eine ser ut som en pilspiss. Reddaksjon har sendt ut denna antagelsen på høring hos ryktebørsen og venter på svar, men det er nok heilt sekkert at det er en pilspiss. Det er ganske sekkert at den er fleir hundre år gammal, kanskje tusener tå år æv. Kanskje frå jernalderen, for den er jo laga tå metall

Den andre tingen som var fønni er no som ligner på en spiker. Det tyder på at dom som jakta me pil og båga var flinke snekkerer æv. Kanskje dom var like utvikla som oss i dag bortsett frå at dom itte hadde datamaskiner? Det er skrift på spikern. Itte runeskrift eller no, men det ser ut som et nummer, 33. Som ælle veit er postnummeret på Lierfoss 1933, så detta postnummeret stammer faktisk frå oldtiden!

Spiker merka me nummer 33

Vi venter på at ryktebørsen sker kommentere dette, men vi sker nå fortelle å vi trur.

Husser di historia om Hølmen-indianerne? Detta var ei hardfør følkegruppe som levde i og tå naturen. Det gikk i både jakt og fiske. Ja, for Hølmen var jo faktisk en hølme før i tia sier følk. Dermed var det mye vatten rundt her, og mye fisk. Og hølmen-indianera var flinke følk, dom snekra og bygde hus, uthus, veaskjul og grillhytter.

Di må gjenne kommentere å di trur om funnet, for detta sker inn i historiebøkene og en dag så leser unga på Haneborg-skolen om detta og skjønner åssdan væla har vørti tæll.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.